o bé

Projecte d'il·luminació de suport d'un local social basat en leds RGB (RVB) controlats mitjançat la plataforma de computació fisica lliure Arduino.

Introducció

Aquest projecte parteix de la necessitat de reforç de llum d'un local social d'una associació, i implementa la tecnologia dels leds RGB, controlats mitjançant la plataforma de computació física Arduino.
Els leds RGB reben aquest nom per que tenen tres canals (com tres leds independents) per a cada un dels colors de la llum, de les seves sigles en anglès Red, Green i Blue. Jo humilment proposo als catalanoparlants d'anomenar-los RVB de Roig Verd i Blau. I si sem permet la llicència els anomenaré així d'ara en endavant.
El propòsit d'usar aquests leds és de tenir una llum molt més versàtil, i també per poder usar els efectes dels colors sobre l'estat d'ànim, per compensar els del clima, de les concentracions de gent o de la llum disponible. També per motius d'estalvi energètic i consciència ecològica.
El mètode de control, la plataforma Arduino, ha estat escollida pels seus principis de funcionament, en codi obert, amb llicència CC, totalment d'acord amb el que penso, i amb els principis de l'assemblea de l'associació. I per què la facilitat que suposa aquest tipus de projectes de intel·ligència col·lectiva permet centrar-se en el què farà el projecte sense haver de preocupar-se pràcticament pel com ho farà. Dons només mirant els exemples de la web (el primer enllaç que he posat) ja es poden fer quasi totes les meves primeres proves de circuiteria i programació, sense coneixements d'enginyeria electrònica.

Principis de funcionament
Com a llum versàtil que ha de ser, aquest projecte de il·luminació tindrà una caixa de control per al seu comandament. Aquesta inclourà tota la circuiteria del projecte, excepte una caixa externa de sensors, i evidentment l'aplicació dels i els leds RVB.

El principal control serà un selector de mode de funcionament, entre automàtic, manual i festa.

selector automàtic-manual-festa

Mode automàtic

el modul mesurarà una sèrie de variables d'entorn com ara la temperatura i humitat exterior, l'hora del dia, la gent que hi ha al local i/o el soroll que fan.

Tenint en compte aquestes variables, i sabent la importància que té la quantitat i el color de la llum sobre l'estat d'ànim de les persones, el sistema posarà el millor to de color per tal de garantir el benestar.

Mode manual

Amb 9 botons corresponents als colors bàsics pre-establerts, per defecte (blau, verd vermell, lila, groc, turquesa, blanc càlid, blanc pur,.. veure demostració 1) i tres potenciòmetres per ajustar cada un dels canals rgb individualment.

Mode festa

uns quants modes ( seleccionables amb el mateix teclat/botons) de canvis de colors aleatoris, o rítmics, o seguint la música, analitzada en canals mitjançant un micròfon, filtrat i regulat en canals pels potenciòmetres. I controlats en diverses fases (2 o 3).

(veure demostracions 2 i 3)


v:0.9